Téli orchidea trükkök.

Többen kérdezik, hogy mi a megoldás télen a  központi fűtéses lakásokban, hogy ne menjenek tönkre a növények tavaszra. Néhány tapasztalat a téli orchidea tartásról.

  • Télen minél világosabb ablakba helyezze a növényeket.
  • Ha nem megoldható, akkor alkalmazzon külön növény világítást.
  • Télen a száraz meleg lakásban a párásítás nagyon fontos.
  • A lényeg, hogy nem kell drága elektromos párásítót vásárolni.
  • Tegyen egy tálcára agyaggranulátumot vagy kavicsot…locsolja időnként, hogy mindig legyen vizes.
  • Erre helyezze az orchidea cserepeket…de ne érjen a cserép a vizbe, mert káros a gyökereknek.
  • Így állandóan megfelelő lesz a páratartalom.
  • Ha az ablak alatt radiátor is van, akkor arra is tehető egy kerámia párologtató edény.
  • Télen az orchideákat csak akkor öntözze, ha már nem nedves a közeg…ezért hasznos, ha átlátszó cserepekben tarjuk őket, mert láthatjuk a gyökerek állapotát.
  • A leveleket télen ne permetezze, mert ilyenkor sokszor elrothad a levelek közepe, ez pedig visszafordíthatatlanul tönkreteszi a lepke orchideákat.
  • Télen is kell tápozni a növényeket, de csak 2-3 hetente, illetve minden második v. harmadik öntözésnél.
  • Az öntözést mindig szoba hőmérsékletű esővízzel,  olvadt tiszta hóval, vagy felforralt és lehűtött csapvízzel is végezheti.
  • A lepke orchideák nagyon könnyen tarthatók télen a lakásban, viszont a Dendrobiumok és Cymbidiumok jobban szeretik a hűvös világos télikerteket.

Sok sikert.

Kategória: Orchidea | A közvetlen link.

Téli orchidea trükkök. bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. jane-doe szerint:

    Kedves Róbert!
    Én is azért fordulok Önhöz, mert segítségre lenne szükségem a növény gondozásával kapcsolatban. Több kérdésem lenne: először is novemberben kaptam a virágot (lepkeorchidea) és pár napja a virágai elkezdtek elhervadni és lepotyogni. Ez normális? A hőmérséklet megfelelő, esetleg a fénnyel lehetnek gondok, mert északi ablakban van elhelyezve, de csak most, télre. Továbbá 2 helyen olvastam róla, egyik helyen azt írták, hogy virágzás után le kell vágni a felső rügy felett a szárat, a másik helyen pedig azt, hogy erre nincs szükség. A következő kérdésem az lenne, hogy a tápoldat címkéjén azt írták, hogy rövid időre kell belerakni a növényt a vízbe kevert 1-2ml oldatba. Ez a rövid idő perceket vagy másodpercet jelent? Továbbá az normális, ha a cserépből kilógó gyökerek elszáradnak? Amik benne vannak, szép zöldek. Az jó megoldás párásításnak, ha egy nagy zacskóba rakom a növény leveleit, miután lefújtam őket esővízzel?
    Válaszait előre is köszönöm.

  2. Robert szerint:

    Kedves Jane,

    Az orchideákat nem szabad kényeztetni, mert sokszor ezért mennek tönkre.
    Ha a levelét permetezi és zacskót húz rá, akkor 1-2 hét múlva sajnos vége a növénynek.
    (én is így kezdtem és tucatjával dobtam ki az elrothadt növényeket….aztán rájöttem, hogy ha kevesebbet öntözöm, akkor jobban fejlődik, mint amikor mindig vizes a földje)
    Locsoláskor mindig átfolyatom a vizet a cserépen és nem hagyom a víben ázni (kivéve nyári melegben, maradhat 1-2 percig vízben a cserép….de utána alul távozzon a felesleg.)
    A fény nagyon fontos…..ha télen kevés, akkor napi 10órán át világítsa növénylámpával.
    20C° körüli hőmérséklet a legjobb a lepkéknek.
    Amíg zöld a virágszár, addig ne vágja vissza, mert később mindig hoz új virágot a szár.

  3. villanyi agnes szerint:

    Kedves Robert!
    6 éve kaptam két cserép/kb 30 cm átm/ orchideát. A nevét nem tudom, hegyes levelei vannak.Amikor kaptam 5 száron voltak virágai,kb száranként 15.Az egyik sárga, a másik rózsaszín.Tartásáról mindent elolvastam /esővíz,permetezés,fény stb…/ és nagyon szorgalmasan,pontosan betartottam kb 4 évig! Virágok csak nem jöttek rajta,levél viszont rengeteg! És itt feladtam! Gondoltam,hogy ez így is szép és már nem esővízzel locsoltam, nem permeteztem, nyáron kitettem a kertbe ,télen behoztam a lakásba, odatettem ahol szépen mutat, szóval számomra megszűnt orchideának lenni.Az idén nyáron már tápoldatot is elfelejtettem neki adni és már akkor hoztam be a lakásba ,amikor már éjjel fagypont körül járt a hőmérséklet.Amúgy hatalmasra megnőtt,nagyon sűrű ,nagyon hosszú levelei vannak,/kb 1 m/ és még mindig abban a cserépben! Most pedig megjelentek bimbók!!!!!!! Azért írtam Önnek,hogy megkérdezzem most mit csináljak? Mostmár nagyon szeretném ,ha kivirágozna!!!!!!!! Tekintsem mostantól “orchideának”,vagy folytassam az eddig használt módszert,amely nem más,mint bármely más szobanövény gondozása. Válaszát nagyon várom,előre is köszönöm:agnes

  4. bossy13 szerint:

    Kedves Róbert!
    Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy
    1, van 2 db Phalaenopsis orchideám,kb:2 évesek!Gyönyörűek,túl vagyunk több virágzáson is,sajnos most mindkettőnek kezd elsárgulni,elszáradni az ágai,de vannak olyan ágak amik tele vannak virággal vagy bimbóval!Ez normális dolog,vagy mitől lehet?
    2, A másik kérdésem pedig van egy ékszer orchideám,mi elvirágzott és a virág szár végén szép zöld,apró leveleket hozott!Ezzel a virágszárral mi a teendőm?Visszavágjam?A levelecskék miatt nem mertem!
    3, És végül van egy Minolta orchideám is,amikor kaptam(november)tele volt virággal,bimbókkal,sajnos 2 nap alatt mind lehullott róla,és a levelei közül is nagyon sok sárgás-barna lett!Ezt hol és milyen körülmények között kell tartani,hogy ne öljem meg? :(
    4, Az ön oldalán olvastam a lepkeorchideáról,az a phalaenopsis lenne?
    Válaszát előre is köszönöm:Anita

  5. Robert szerint:

    Kedves Ágnes,
    Ha tudja, akkor kérem fényképezze le és küldje el a képet.
    Valószínűleg Cymbidium lehet.
    A lényege, hogy csak akkor virágzik, ha hideghatás éri 1-2 hónapon
    keresztűl. ( 10C° alatt)
    Csatolok egy képet….talán ilyen az öné is.
    Igénytelen növény….nem szabad túlkényeztetni….és akkor virágzik.

  6. Robert szerint:

    Kedves Anita,
    A Phalaenopsis (más néven “lepke”) orchideáknál normális, ha egy idő után a szárak elszáradnak. Ilyenkor ezeket vissza kell vágni. Amíg zöldek a szárak, addig hozzák évente többször is az új virághajtásokat.
    Az ékszer orchideákat könnyen szaporíthatja, ha az új levélhajtást leválasztja és külön cserépbe ülteti.

  7. andrea22 szerint:

    Kedves Róbert!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz:

    van egy lepkeorchideám, nemrégiben új szárakat hozott, rengeteg apró bimbóval, de ahogy egyre nagyobbak lesznek, megsárgulnak és leesnek. Mi lehet a gond? Talán a hőmérséklet nem megfelelő?
    Öntözöm rendszeresen,permetezem lágy vízzel.
    Válaszát előre is köszönöm: Andrea

  8. frigos szerint:

    Kedves Róbert!
    Pár hete hozzájutottam életem elő lepkeorchideájához. A kérdésem az lenne, hogy az átlátszó cserép egy orchidea vázában van, tehát amikor megöntözöm az összes víz a váza aljában kerül, nem árt a növény gyökérzetének ha onnan folyamatosan párolog a víz a gyökerek felé, vagy ami átfolyt azt öntsem le róla? Körülbelül egy kisebb cserép megöntözéséhez elegendő egy fél deciliter víz?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv: Feri!

  9. Robert szerint:

    Kedves Feri,
    Az öntözést bő vízzel érdemes elvégezni hetente egyszer, hogy a víz távozzon a cserép alján és ne álljon vízben a cserép, mert gyökér rothadáshoz és gombásodáshoz vezethet. Locsolni akkor kell, amikor az orchidea föld már nem nedves, ekkor cserepenként kb. 1 liter(nyári időszakban) eső vagy lágyított vizet szoktam átfolyatni. Télen kevesebbet kell öntözni, de ne száradjon ki a cserép teljesen. A vízbe 1ml orchidea tápot is keverjen.

  10. Emese szerint:

    Kedves Róbert!
    Áprilisban kaptam egy lepkeorchideát ami egészen szeptemberig virágzott. Mióta levirágzott az egyik szára elkezdett elszáradni . Viszont hozott közben új levelet meg rengetek új léggyökere lett . A száron az elszáradás még csak negyedénél jár, ezt levágjam vagy hagyjam elszárad az egész szárat? Közben körülbelül 3 nap alatt növesztett egy harmadik szárat ami elég gyorsan nő. A kérdésem az lenne hogy a sok új léggyökér esetleg nem gond ? Mert olvastam hogy nem szabad hagyni hogy csak a gyökérzetét növessze. Szeretném átültetni nagyobb cserépbe mert ebből kezdi kipréselni magát . Az új szár mellett az átültetés nem gond ? Vagy várjak vele míg teljesen kifejlődik ? Tápoldatot nem kapott lassan másfél hónapja , locsolni csak hetente egyszer szoktam és még így is hatalmas léggyökerek kúsznak ki a cserépből .
    Válaszát előre is köszönöm !
    Emese

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!