Tavaszi orchidea teendők.

A legjobb időpont az április a következő  orchideák éves átültetésére pl. Cymbidium, Dendrobium, Epidendrum, Lycaste, Masdevalia, Odontoglossom és  Oncidium.  Minél hamarabb átültetjük az éppen nem virágzó növényeket, annál hamarabb magukhoz térnek és elkezdik fejlődésüket a nyár végéig.  A cserépből a régi ültető közeget ne használjuk fel még egyszer, hanem mindig vegyünk újat, mert a téli fényszegénység után lehetnek kártevő rovarok a cserépben.  A tápozást áprilistól  hetente kell végezni, hiszen az orhideák most fejlődnek majd a legjobban.

Az alábbi  képek  egy kb.10 éves Cymbidium átültetését mutatja be. Amint látható a cserépből kiemelt növény szinte csak gyökérzetből áll.

Egy éles késsel a gyökérzet alsó felét levágjuk. Ez a  művelet nem okoz semmilyen kárt a növény további fejlődésében.

Óvatosan szétválasztjuk a  gyökérzetet, ami jelen esetben 7 db különálló növényt jelent. A gyökerek vágott felületét pedig faszénporral bekenjük a fertőzések ellen. A növényeket külön cserépbe ültetve és rendszeresen tápozva, hamarosan fejlődésnek indul.Ha átlátszó cserépbe ültetjük a növényeket, akkor mindig ellenőrizhetjük a gyökerek állapotát.

Sok sikert.

Kategória: Orchidea | A közvetlen link.

Tavaszi orchidea teendők. bejegyzéshez 14 hozzászólás

  1. corolla szerint:

    Kedves Robert!
    Nagy érdeklődéssel olvasom honlapját,sok ötletet,tanácsot ad! Na és a képek!Gratulálok a gyönyörű virágokhoz!
    Épp a napokban szeretném átültetni az orchideáimat és azt szeretném megkérdezni,hogy áttetsző műanyagcserép helyett átültethető-e 25-30 cm magas üvegvázába,agyaggranulátumra?Vagy inkább a cserepet válasszam az orchideafölddel?
    Várom válaszát,köszönettel: Ágnes

  2. Robert szerint:

    Kedves Ágnes,
    Ha tanácsolhatom, akkor olyan edénybe ültesse, amelynek az alján távozhat a felesleges víz öntözéskor. Különben az agyaggranulátum teljesen rendben van.

  3. corolla szerint:

    Köszönöm szépen a gyors választ!

  4. Ildikó szerint:

    Kedves József!

    Nemrégiben kaptam egy gyönyörű orchideát, ami takács atkás volt. Leszedegettem róla, zuhanyoztattam majd átültettem. 2 nap múlva még egy kevés megjelent róla és újra zuhanyoztattam, úgy tűnt minden rendben, de most 2 hétre rá sárgulni kezdtek a levelei és potyognak a virágok. A földet megnézve valószínűleg sok volt neki a víz. Tudok még vele valamit kezdeni, vagy már tönkre fog menni? Az elhalt részt kiszedtem már belőle.

    Előre is köszönöm a válaszát!
    Üdv: Ildikó

  5. Ildikó szerint:

    Most vettem csak észre, hogy elírtam a nevet. Elnézést érte!

  6. Robert szerint:

    Kedves Ildikó,
    Ha virágzás közben átülteti, akkor a virág hullás normális dolog. De ebben az esetben a növényt kell megmenteni elsősorban, nem pedig a virágot. Sok vizet nem szeretnek az orchideák. A szárazságot jobban tűrik mint a túlöntözést. A zuhany ilyenkor nem elegendő, hanem rovar és gombaölőt is használni kell. A “Vektafid R” permetező szert ajánlom a gyökerekre és a levelekre is. Heti egyszer permetezze és 2-3 hétig használja. Öntözni pedig csak akkor kell, ha már nem nedves a cserépben a fenyőkéreg.

  7. Ildikó szerint:

    Köszönöm szépen. Sajnos a növénykém közben teljesen tönkrement, de a következőnél már tudom mire figyeljek. :(

  8. kmaresz szerint:

    Kedves Róbert!
    Több virágom leveleinek a szélén és a virágszáron is olyan ragacsos,
    gyöngyszerű cseppek jelentek meg. Ez valamilyen betegség lenne?
    Ha igen, akkor hogyan lehet védekezni ellene?
    Válaszát előre it köszönöm!

  9. Robert szerint:

    Kedves Kmaresz,
    A ragadós cseppek akkor jelentkeznek, ha a hőmérséklet nagyon ingadozik. Pl. éjjel 10C° és nappal 30C°. Ez nem betegség és kezelni sem kell.

  10. kicsi szerint:

    Kedves Róbert!

    Édesanyám a száradó szárat levágta……………mit tegyek? Teljesen tönkre megy a növényem? Meddig várjak, hogy vajon túléli-e a növény? 3 szára volt, amiből 2 vágott le. Reménykedhetem?

  11. MGabika szerint:

    Kedves Róbert!
    A segítségedet szeretném kérni a tanácsaid között olvastam a”Vektafid R” permetező szert,atkásak az orchideáim és,ezt a szert kb.milyen arányba kell keverni?
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Üdv:Gabriella

  12. Robert szerint:

    Kedves Kicsi,
    Nem megy tönkre a növény, ha levágjuk a virág szárakat. Addig kell meghagyni, amíg még zöldek a szárak, mert hozhat még új virághajtásokat.

  13. Robert szerint:

    Kedves Mgabika,
    Literenként 1ml adagolok, hogy ne legyen nagyon tömény. Ezenkívül érdemes használni folyósító szert, hogy ne peregjen le a folyadék a levelekről.

  14. csillaguniverzum szerint:

    Kedves Róbert!
    Nagyon jók és hasznosak a tanácsai. További sikeres munkát kívánok Önnek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!