Gyakori orchidea betegség télen.

Sok érdeklődő levelet kaptam, hogy mit lehet tenni, amikor gombás betegség támadja meg orchideáinkat a téli időszakban. Sajnos télen a fényszegény hónapokban gyakori a növények  gombásodása. A gombásodás fő okai lehetnek a gyakori öntözés,  a túl erős párásítás, a nem elegendő fény, a szellőztetés hiánya …stb. Ha időben észrevesszük a problémát a leveleken vagy a gyökérzeten, akkor nagy esélyünk van a növény megmentésére. A legfontosabb ilyenkor, hogy elkülönítsük a beteg növényt a többitől. Az alábbi képeken bemutatok egy lehetséges módot amellyel megszüntethetjük a betegséget.

A gombásodás felismerése:  fehér vattaszerű réteg a fenyőkérgen és gyökereken

Első lépésként kiemeljük a növényt a cserépből és megtisztítjuk a gyökeret mindenféle kéreg és gombás daraboktól. A gombás fertőzött fenyőkérget többet nem használhatjuk fel.

A letisztítás után vízzel átmossuk a gyökeret  és egy gombaölőszeres híg oldatba merítjük 1-2 percre. Utána hagyjuk megszáradni.

Száradás után most agyag granulátumot használok fenyőkéreg helyett, mert nehezebben támadja meg a gomba.

Ültetés után 1 héten keresztül ne öntözzük a növényt. Az agyaggranulátumos növények  öntözése más, mint a hagyományos fenyőkéreggel ültetett orchideáké.  Egy vízzel teli tálba helyezzük a cserepet úgy, hogy az öntözővíz a cserép tetejéig érjen. Hagyjuk, hogy az agyag golyók 3-4 perc alatt megszívják magukat vízzel. Ezután kivesszük a tálból a cserepet és hagyjuk, hogy alul távozzon a felesleges víz. Több napig tárolja az agyag a vizet, és csak akkor kell megismételni az öntözést, amikor láthatóan világosabb az agyag golyók színe. Könnyebben megállapítható a következő öntözés ideje átlátszó cserepekben.

Érdemes mindenkinek kipróbálni az agyag golyós orchidea tartást is.

Sok sikert!

Gyakori orchidea betegség télen. bejegyzéshez 32 hozzászólás

 1. Robert szerint:

  Növény lámpát kell használni, mert télen kevés a természetes világítás. A bogarak a túlöntözés miatt jelentkeztek. Jó a vektafid ellenük.

 2. kristof szerint:

  Kedves Róbert!

  Tegnap vettem egy talán oncidium orchideát leértékelve, mert már elvirágzott, de az álgumói is ráncosak. Nem tudom, hogy ez normális-e és ha nem normális akkor mia baja. Előre is köszönöm a választ!

 3. Bozso szerint:

  Kedves Róbert!
  Phalaenopsis orchideáim az egyik szobában megbetegedtek.
  Egyik elkapja a másiktól. A leveleken barnás foltok jelennek meg, amelyek egyik levélről a másikra terjednek és a virágszárra is.
  Ha valamivel megdörzsölöm akkor az bebarnul. Olyasmi mintha rozsda gomba lenne.
  A levelek egy idő után lehullanak illetve egy-egy elfeketedik.
  A vége az, hogy nem marad levél a tövön.
  Milyen vegyszerrel permetezzem? Amiket láttam mind gyümölcsfákra valók.
  Küldenék fotókat, az info@-ra küldjem?
  Köszi a segítséget!
  Bozso

 4. kristof szerint:

  Kedves Róbert!

  Valami penészgomba szerű fekete kis foltokat vettem észre két orchideámon.És azt szeretném kérdezni ,hogy mi lehet ez és hogyan lehet ezt orvosolni!

 5. Janka szerint:

  Kedves Róbert!

  A segítségét szeretném kérni. Pár hete (kb. egy hónapja) virágzás után átültettem két lepke orchideámat nagyobb orchidea cserépbe. Most viszont elkezdte mindkettő ledobálni a leveleit. Elsárgultak és leestek. Az egyiken még van 5 db zöld levél a másikon viszont már csak egy sárga levél maradt. Az átültetés miatt van ez? Mit tegyek, hogy megmaradjanak?
  Előre is köszönöm a segítségét!
  Üdv: Janka

 6. nyuszika szerint:

  Kedves Róbert!
  Szeretném megtudni, télen hogyan lehet a szobát szellőztetni , hogy ne fázzanak meg a virágok. Az ablakban tartok őket,ott jól érzik magukat.
  Előre is köszönöm a válaszodat.
  Üdv:Marianna

 7. snoemi szerint:

  Kedves Róbert!
  Én is “beálltam” az orchidea kedvelők társaságába.
  Olvastam, hogy télen (meg egész évben fontos), hogy az orchideáink párás helyen legyenek.
  Én ezt úgy oldottam meg, hogy forró vízet engem a fürdőszoba zuhany kabinjába, majd ebbe a párás melegbe tettem be orchideáimat. Remélem jól cselekedtem.
  Kérdésem az, hogy ezt a műveletet téli időszakban mindennap ismételjem meg, vagy elég heti 1-2 napot bepárásítanom a fürdőszobát a növények számára?
  Üdvözlettel: Noémi

 8. Dora szerint:

  Kedves Robert!
  Januarban kaptam egy lepke orchideat,amely eloszor sajnos nagyon keves fenyt kapot (nem szandekosan).Kesobb tullocsotam , amint tudtam kivettem a atlatszo cserepbol es szaritani kezdtem a kozeget.Miutan kiszarat visszaultettem a megtisztitott novenyt.Most ott tartok ,hogy a szarak elkezdtek fonnyadni es a lathato gyokerek elszaradtak ,persze kozben meglocsoltam es oldatostam is . Egy darab levele van es az is fonnyadni kezdett es fakul. A feny most nagyon jo hatalmas ablakaim vannak ahhoz kozel van a noveny. mit tegyek hogy megmaradjon az orchidea mert egyszer mar sajnos ki kellett dobnom egy szinten lepke orchideat es nagyon sajnaltam es ez is ,ha ki kellene dobni.

 9. Robert szerint:

  Kedves Dóra,

  A megfelelő fényt, a locsolást, a tápozást és a hőmérsékletet együtt kell beállítani, hogy jól fejlődjenek a növények.
  Ezen a linken olvasható néhány tanács.
  http://orchidea.hu/?page_id=690

 10. Robert szerint:

  Kedves Noémi,
  A párát folyamatosan kell biztosítani, ezért jobb megoldás, ha egy tálcára köveket tesz, és a köveket locsolja, hogy mindig vizes legyen. A cserepeket pedig ezekre a kövekre kell helyezni. Az a legjobb, ha több növény van egy helyen, mert így lesz megfelelő a környezet klimája.
  A dús levelű szobapáfrányok nagyon jó hatással vannak az orchideákra.

 11. csillaguniverzum szerint:

  Kedves Róbert!
  Vásároltam egy Miltoniát, ami nagyon szépen fejlődik, és már újra van három új bimbója, az előzőek amivel vettem elvirágzottak. Eddig egy nagy szökőkút mellett volt tartva, /mivel nagyobb a páraigénye/ 20-21C fokon. Egy hete beletettem a szökőkútba, hogy nagyobb párát kapjon, úgy, hogy egy alátétbe agyaggranulátum van, de még az alátét sem érintkezik vízzel. Azzal riogatnak be fog penészedni így. Heti 1X állni rakom fél órára ioncserélt vízbe, és kéthetente tápozom is.
  Az lenne a kérdésem, valóban bepenészedik a szökőkútban tartás miatt? Amikor átültetem, milyen típusú ültetőközeget válasszak számára?
  Ez eddig a legkülönlegesebb orchideám, ezért aggódom ennyire.

 12. kitti1991 szerint:

  Kedves Róbert!

  Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a Phalaenopsis orchideám nem virágzik. Tavaly áprilisban kaptam a páromtól, július elején lehullajtotta a virágait és a két szár közül az egyik félig leszáradt, és azt olvastam egy oldalon, hogy csak az elszáradt részt kell levágni, így megmaradt egy teljesen hosszú száram és a másik szárnak a fele, ahonnan az orchideám kinövesztett két levelet. Sajnos nem tudom mit csináljak, mert vizet kap, igaz, most a fény biztos kevés neki, pedig mindig az ablakomban van. De a virágzáson kívül semmi baja nincsen, a gyökerei, a szára és a levelei is teljesen egészségesek. A kérdésem az lenne, hogy ott rontottam el, hogy nem vágtam le mindkét szárát? Mert nagymamám mindig levágja és neki mind a 3 orchideája ugyanilyen és folyamatosan virágzanak.

  Előre is köszönöm a segítségét!

  Üdvözlettel: Kitti

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!